KOKW Hoofding

en Francais

in English

 
SteM
U bent op pagina : SteM
 
Homepage
Werking van de Kring
Agenda en Nieuws
Documentatiecentrum
Recente Publicaties
Jaarverslagen
Archief Collecties
 
Mercatormuseum
SteM (museum)
 
Contactgegevens
Lidmaatschap
Links
 
  Twitter Facebook Wikipedia  
 
Sitemap

 

 
stem 10 topstukken groepsbezoek SteM

Klik op bovenstaande banner
naar de website ven het SteM

en onze 10 topstukken

Klik op bovenstaande banner
naar de website van het SteM
voor een groepsbezoek
Klik op bovenstaande banner
naar de website SteM

stedelijk Museum SteM

Na een sluiting van meer dan drie jaar en een grondige verbouwing opende op 12 november 2008 het cultuur-historisch museum SteM Zwijgershoek te Sint-Niklaas opnieuw de deuren. Dit Stedelijk Museum brengt met een uitgelezen selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid de rijke geschiedenis van Sint-Niklaas en het Waasland tot leven.

Meer nog, in het nieuwe museumconcept spreekt het verleden de bezoeker toe, uiteraard aan de hand van materiële objecten, maar ook via universele verhalen over mensen. De "stem" van de mens neemt de bezoeker mee op een boeiend traject doorheen de tijd, van de prehistorie tot de 21ste eeuw. De publiek toegankelijke oppervlakte bedraagt meer dan 2.000 m².

Dit cultuurhistorisch museum schetst de geschiedenis van Sint-Niklaas en omgeving in drie verhaallijnen die chronologisch op elkaar aansluiten. Zo ontdekt de bezoeker de ontwikkeling van de streek van prehistorie tot vandaag.

Uw eerste kennismaking met het museum vindt plaats in het infopunt, waarin ze ook de museumshop geïntegreerd hebben. De permanente collectie, gepresenteerd in een verbouwde fabriekshal van meer dan 1.150 m², brengt de drie verhaallijnen ‘mens en materie', ‘mens en machine' en ‘mens en lichaam' tot leven. In een fascinerend publiek toegankelijk depot met een oppervlakte van 275 m² krijgt u rechtstreekse toegang tot de museumreserves. Verder beschikt men over een actief breiatelier (ca. 625 m²), drie educatieve ruimten en een polyvalente zaal voor tijdelijke tentoonstellingen, voordrachten e.d.: de Piet Elshoutzaal van 200 m². Door deze ruime context groeit het Wase verhaal uit tot een universeel verhaal dat van toepassing is voor een groot deel van West-Europa.

Een gevarieerde selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid brengt de rijke geschiedenis tot leven. Een frisse en vernieuwende kijk op de cultuurgeschiedenis.

Om SteM Zwijgershoek te realiseren heeft de museumploeg samengewerkt met : de Bibliotheca Wasiana, het Stadsarchief Sint-Niklaas, de Archeologische Dienst Waasland, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) en de v.z.w. Breimuseum. Ook tal van andere bruikleengevers uit het Waasland, zowel instellingen als particulieren, verleenden hun gewaardeerde medewerking.

Het museum is gelegen:

Stedelijke Musea Sint-Niklaas (SteM)
Museumsecretariaat
Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas
Tel. 03/778.34.50
Conservator: Ward Bohé
stedelijke.musea@sint-niklaas.be


Sint-Niklaas heeft een SteM

Openingsuren

Dinsdag - Vrijdag van 13:30 tot 17:00uur
Zaterdag van 13:00 tot 17:00uur
Zondag van 11:00 tot 17:00 uur,
Gesloten op maandag

De musea zijn jaarlijks gesloten gedurende de drie laatste weken van december en de twee eerste weken van januari.
Scholen en groepen op afspraak ook buiten deze openingstijden (behalve op maandag)

Meer informatie over het SteM op de
Website van de stad Sint-Niklaas (SteM)

SteM

Terug naar bovenaan de pagina

sublogo