KOKW Hoofding

en Francais

in English

 

 

 
Smal mercator
U bent op pagina : Mercatormuseum
 
Homepage
Werking van de Kring
Agenda en Nieuws
Documentatiecentrum
Recente Publicaties
Jaarverslagen
Archief Collecties
 
 
Mercatormuseum
SteM (museum)
 
 
Contactgegevens
Lidmaatschap
Links
 
Twitter Facebook Wikipedia  
 
Sitemap

 

 
Mercator SteM activiteiten SteM
Klik op bovenstaande banner naar de website van het SteM specifiek over het Mercatormuseum Klik op bovenstaande banner naar de website van het Stem ACTIVITEITEN Klik hier of op bovenstaande banner
naar de specifieke website van he SteM
 
mercatormuseum

het MERCATOR MUSEUM is voor grondige renovatiewerken gesloten sinds 3 april 2023

De voorziene heropening is gepland op 12 december 2025.

Het vernieuwde Mercatormuseum zal dan gevestigd zijn in de gebouwen van het SteM (Zwijgershoek) waar ook meer expositieruimte zal aanwezig zijn.

 

Gerardus Mercator was een genie.

Deze zoon van een eenvoudige schoenlapper, in 1512 in Rupelmonde geboren, was van alle markten thuis. Hij bouwde wetenschappelijke meetinstrumenten, produceerde aard- en hemelglobes en etaleerde zo zijn sublieme graveerkunst.
Hij gebruikte als eerste het cursief schrift op kaarten, zodat hij er veel meer informatie op kwijt kon. Hij introduceerde het begrip ‘atlas’ als een samenhangende verzameling kaarten. Mensen herinneren zich hem vandaag wereldwijd als de uitvinder van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie.
Zelfs de kaartindeling op de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie.

De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas legde in de 19e eeuw de basis van wat zou uitgroeien tot de belangrijkste Mercatorcollectie van ons land.

De kroonjuwelen van deze verzameling zijn twee originele globes van Gerardus Mercator (1512-1594), de aardglobe van 1541 en de hemelglobe van 1551. Daarnaast vindt men er facsimile’s van alle wandkaarten van de Rupelmondse cartograaf, één of meer exemplaren van zijn niet-cartografische publicaties en een hele reeks atlassen.
De globes werden in januari 2013 opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst


Mercator globe (earth) by Geography UGent 3D on Sketchfab

Hier mag je er echt eens aankomen, in het museum niet !

Naar aanleiding van de 500 ste verjaardag van Mercators geboorte werd in 2012 in het SteM een uitzonderlijke tentoonstelling Mercator-Digitaal gehouden. Dit digitaal materieel vormt nu de basis van het vernieuwde Mercatormuseum (sinds 24 maart 2013).

Multimediale tentoonstelling

Diverse kiosken brengen een digitale presentatie van verschillende aspecten van Mercators leven en werk. Computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen plaatsen de kaarten, atlassen en globes in een spannende hedendaagse context. Je maakt een reis rond de wereld uit de 16de eeuw: een projectie zoomt in op diverse details van de roterende aardglobe van 1541. Voor extra spektakel zorgen de 51 intrigerende sterrenbeelden van de hemelglobe die langzaam oplichten. Een spannende documentaire aan boord van het onderzoeksschip de Belgica onthult alle geheimen van de wereldvermaarde Mercatorprojectie die de basis legde voor de moderne navigatie op zee. Rasacteur Vic De Wachter kruipt in de huid van Mercator en neemt je mee naar de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft.

Schatten van Mercator

De zeldzame aardglobe (1541) en de hemelglobe (1551) van Mercator,samen met de LafreriAtlas en de kaart van Franciscus Haraeus werden in januari 2013 opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst. De globes blijven dé blikvangers van het museum. De rijke verzameling atlassen, van een Ptolemaeus-editie uit 1584 tot de postume versie van 1638, schittert in de vitrines. Het chronologisch verhaal wordt aangevuld met een zorgvuldig samengestelde selectie kaarten van de 17de tot de vroege 20ste eeuw

Tijdgenoten

Geen museum over Mercator zonder het te hebben over zijn tijdgenoten die als opdrachtgever, wetenschapper, cartograaf of handelaar bezig waren met cartografie. Vijftien figuren spreken je aan en brengen deze cartografische connectie weer tot leven. Grote aanraakschermen geven digitale toegang tot de accurate Kaart van Vlaanderen (1540). Je kan er zelf aan de slag en inzoomen op historische kaarten én recente topografische kaarten en luchtfoto’s. En dit voor zes gebieden met een verschillende landschappelijke ontwikkeling.

Het museum presenteert tenslotte drie Mercatoratlassen uit 1584, 1595 en 1607 waarin je digitaal kan gaan grasduinen.

Het Mercatormuseum zal in de toekomst nog verder werken aan haar digitale en interactieve tentoonstellingsmix. Aldus wordt het museum aangesloten op de digitale ontdekkingstool bij : Cartesius, een digitaal ontsluitingsplatform van het historisch cartografisch erfgoed dat bewaard wordt bij het Nationaal Geografische Instituut (NGI), de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), het Rijksarchief en het Museum voor MIdden-Afrika (Tervuren).

Het museum is een realisatie van de stad Sint-Niklaas in samenwerking met de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en de Universiteit Gent Vakgroep Geografie. Het Mercatormuseum richt zich (voorlopig nog) tot een Nederlandstalig publiek van alle leeftijden, dat in erfgoed en cartografie van wereldformaat is geïnteresseerd. In de toekomst wordt gekozen voor een hogere meertaligheid van het museum, waardoor het museum een (inter)nationale referentie wil nastreven.

Het museum is gelegen:

Mercatormuseum

Zamanstraat 49 (ingang via park)
9100 Sint-Niklaas
Tel. 03/778.34.50
Conservator: Ward Bohé

Openingsuren:

Gesloten voor renovatie tot juni 2025

Dinsdag - Vrijdag van 13:30 tot 17:00uur
Zaterdag van 13:00 tot 17:00uur
Zondag van 11:00 tot 17:00 uur,
Gesloten op maandag

De musea zijn jaarlijks gesloten gedurende de drie laatste weken van december en de twee eerste weken van januari.


Scholen en groepen op afspraak ook buiten deze openingstijden (behalve op maandag)

Meer informatie over het SteM op de
Website van de stad Sint-Niklaas (SteM
)

Mercatormuseum

Toegangsprijzen:

Individuele bezoekers: 6 EUR - individuele bezoekers met korting: 3 EUR - (zie website voor wie korting krijgt) -
Gratis kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, MuseumPASS, lerarenkaart.

Gratis voor iedereen op Zondag van 11:00 tot 13:00.

Sommige activiteiten/ tentoonstellingen hebben een specifieke prijszetting;
Dit wordt steeds duidelijk vemeld in de communicatie

Terug naar bovenaan de pagina

sublogo