KOKW Hoofding

en Francais

in English

 

 

 
bibliotheek arslee bak Vlag documentatiecentrum
U bent op pagina : Documentatiecentrum / Bibliotheek.
Homepage
Werking van de Kring
Agenda en Nieuws
Documentatiecentrum
Recente Publicaties
Jaarverslagen
Archief Collecties
Mercatormuseum
SteM (museum)
Contactgegevens
Lidmaatschap
Links
 
Twitter Facebook Wikipedia  
 
Sitemap

 

 

 

Bibliotheek

In zijn 150 jaar bestaan (de K.O.K.W. werd opgericht in 1861) heeft de Koninklijke Oudheidkundige  Kring van het Land van Waas een rijke bibliotheek opgebouwd door aankoop, schenkingen en ruilovereenkomsten met andere geschiedkundige verenigingen.

De bibliotheek bestaat uit:

  1. Wetenschappelijke tijdschriften (meer dan 400 titels beschikbaar waarvan u de titellijst " hier tijdschriften"  kan raadplegen)
  2. de Reekswerken
  3. de Monografieën
  4. de Mercatoriana (bestaat uit een 300-tal werken over Gerard Mercator)
  5. de Oude bibliotheek
  6. de Collectie Frans De Vos (Lokeren) en de collectie Fernand Van de Velde (genealogie)
  7. Genealogische publicaties (dit laatste geschiedt in samenwerking met de “Vlaamse Vereniging voor Familiekunde Land van Waas” (VVF-Land van Waas)

Meer kunt u vernemen over de samenwerking van het K.O.K.W en de VVF -Land van Waas in onderstaand "kader".

KADER : De samenwerking  met "Familiekunde Vlaanderen regio Land van Waas" of kort "FV-Land van Waas"

Sedert 1861 bouwde de K.O.K.W. een rijke bibliotheek en documentatiecentrum op rond geschiedenis en de hulpwetenschappen, waaronder de genealogie.

De FV-Land van Waas,  gesticht in 1966, is de regionale afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. Beide verenigingen hebben het hele Land van Waas als hun werkterrein, zodat het bijna vanzelfsprekend was dat beide de handen in elkaar sloegen om samen hun documentatie aan te bieden aan alle belangstellenden.  

De FV-Land van Waas kreeg in 2003 ruimte in de bibliotheek van de K.O.K.W. om zijn informatica en zijn genealogische publicaties te plaatsen. De K.O.K.W. stelde zijn bibliotheek en zijn bijzondere collecties beschikbaar voor alle belangstellenden. De dienstverlening is voor iedereen gratis.

Beide verenigingen bewaren hun eigen statuten en patrimonium.

Elke zaterdag tussen 9:30 en 12:30 uur zijn er in de bibliotheek leden van beide verenigingen aanwezig om geïnteresseerden te helpen. De voordrachten van de FV-Land van Waas gaan voortaan door in de bibliotheek van de K.O.K.W. en worden in de mededelingenbladen van beide verenigingen aangekondigd.

De website van FVF-Land van Waas, www.familiekunde-landvanwaas.be, kunt u door "hier te klikken naar FV-Land van Waas" raadplegen.

RAADPLEGEN : Archief en bijzondere collecties:

Maak vooraf een afspraak

Voor de raadpleging van het archief en de bijzonder collecties van de Kring, raden wij u aan vooraf een mailtje te sturen naar info@kokw.be om een afspraak te maken.

Op die manier kan de collectieverantwoordelijke het gevraagde materiaal opzoeken en klaarleggen tegen het afgesproken tijdstip

 

Terug naar bovenaan de pagina

sub